Blog

Blog

Bloemen weggooien

Mijn partner gaat vreemd

Lore en Pieter komen de praktijkruimte binnen. Ze zet zich neer en neemt haar zakdoek uit haar handtas. Hij voelt zich ongemakkelijk en kijkt wat rond. Als ik vraag wat hen hier brengt, richt Lore haar blik duidelijk naar haar man. ‘Vertel hét maar want door jou zijn we hier.’ Pieter zegt dat zijn vrouw het voorbije weekend ontdekt heeft dat er iemand anders is. Hij vult aan dat hij heel veel spijt heeft, dat het niet veel voorstelde en dat hij ermee gaat stoppen. Lore barst in tranen uit. ‘Ik dacht dat we het goed hadden, hoe kan hij me dit aandoen? Ik wou zijn valies maken, maar toch heb ik het niet gedaan. Nu doet hij superlief. Hij bracht zelfs bloemen mee. Dat heeft hij nog nooit voor mij gedaan. Hij denkt toch niet dat hij er zo snel van afkomt. Hij heeft me een dolk in de rug gestoken. Ik heb de bloemen in de vuilbak gegooid.’

Waarom vertel ik je dit?

Als relatietherapeut zie ik dat koppels helemaal ontredderd zijn als overspel aan het licht komt. Dit gaat gepaard met heftige discussies en emoties. Leugens en bedrog doen alles wankelen. In alle heftigheid lijkt een normaal gesprek niet meer mogelijk. Familie, vrienden, kinderen geven advies, maar dit brengt hen niet verder. Ze hebben een neutraal iemand nodig om hier mee om te gaan.

Hier heb je alvast 3 tips die helpen.

  1. Luister naar elkaar – ook al ben je gekwetst

Laat de partner die vreemd is gegaan, zeggen wat er gebeurd is. Was er een aanleiding? Wat speelde er mee? Hoe voelde het dat overspel ontdekt is? En wat is het effect hiervan op de andere? Welke gedachten en emoties overheersen? Door ruimte te creëren om te luisteren, doorbreek je als koppel het patroon van oordelen en veroordelen en krijg je zicht op alle elementen.

  1. Zoek niet naar dé oorzaak – ook al wil je weten waarom

Vaak zoeken koppels naar oorzaken om overspel te verklaren. Wat ontbreekt er in onze relatie? Wat heeft hij/zij meer te bieden? Dit kan, maar het hoeft niet altijd zo te zijn. Vreemdgaan gebeurt ook zonder relatieproblemen. Naast de behoefte aan veiligheid en stabiliteit, is er ook de behoefte aan autonomie, vrijheid en avontuur. Je hoeft het niet altijd bewust op te zoeken, maar als het op je pad komt dan is er de keuze om hier al dan niet op in te gaan.

  1. Neem niet direct een beslissing – ook al wil je zo niet verder

Het ontdekken of bekennen van overspel veroorzaakt nagenoeg altijd een relatiecrisis, ook al hoeft het niet het einde van de relatie te betekenen. Vanuit deze intense gevoelens hebben koppels de neiging om direct beslissingen te nemen zoals weggaan, de ander het huis uit zetten en de familie of vrienden inlichten. Probeer te temperen, kies eventueel voor een tijdelijke time-out om tot rust te komen. Neem de tijd om te reflecteren en te bekijken of er samen nog een toekomst is. 

Bloemen aannemen of weggooien

Herstel is pas mogelijk als de partner zijn of haar fout toegeeft en spijt toont voor de pijn van de gekwetste partner. Bloemen zijn een manier om dit te tonen. Ook al maakt het niet alles goed, het is misschien een eerste stap. Wat er gebeurd is, kan niet ongedaan worden. Zorg dat wraakgevoelens niet (blijvend) de overhand nemen als jullie nog samen verder willen.

Benieuwd om hier meer over te lezen? Een aanrader is het boek #SamenVerderNaOverspel. Inzichten en kansen voor koppels (Gompel&Svacina, 2020) geschreven door Karen Van den Broeck. Bestel het hier: https://www.karenvandenbroeck.be/boeken/samen-verder-na-overspel/