Blog

Blog

Blok

De examentijd komt er weer aan. De jongste zoon studeert thuis in de living. De oudste zoon blijft in Leuven en zit in de bib, de plaats om aan alle verleidingen te weerstaan. Via sms houden we contact: ‘Wat hij je nodig?’, ‘kleren, eten en misschien een biertje’, ‘doe het goed’, ‘het ging prima’ of ‘ik had te weinig tijd en kan het niet goed inschatten’.

Ook voor ouders is de blok een stresserende periode. Je wil je studenten helpen, je wil hen niet teveel onder druk zetten maar je hoopt toch dat het goed gaat. Het is altijd spannend. Zeker als je zoon of dochter faalangst heeft, ze tijdens het jaar wat hebben uitgesteld of ze twijfelen of de studierichting wel de juiste is of niet te hoog gegrepen is.

Hier alvast enkele tips:

  1. Zit niet te dicht op hun vel omdat dit faalangst in de hand kan werken. Kinderen kunnen extra stress krijgen omdat ze hun ouders niet willen ontgoochelen door al hun aanmoedigingen en goede bedoelingen.
  2. Als ze thuis studeren betrek hen dan bij het regelen van de eetmomenten zodat deze aansluiten bij hun planning. Zorg voor een lekker tussendoortje.
  3. Moedig hen aan om geregeld een pauze te nemen en op tijd te gaan slapen om te recuperen. Zorg ervoor dat ze zeker nog even pauzeren voor ze van hun bureau naar hun bed gaan.
  4. Hou minimaal contact met je kinderen als ze op kot zijn. Spreek af wanneer je ze kan bevoorraden en vraag of ze tijd hebben om even te ontspannen op een leuk terrasje of om iets lekkers mee te gaan eten.
  5. Moraliseer niet dat je zoon of dochter harder moet studeren. Ook al dreigt een tweede zittijd blijf je student aanmoedigen zodat hij/zij het maximale er kan uithalen wat er nog mogelijk is.

Tijdens de blokperiode merk je als ouder weer hoe moeilijk het soms is om je kinderen los te laten. Je wil zo graag helpen maar toch moeten ze het zelf doen. Het is altijd bang afwachten wat het gaat worden. Je hoopt dat het allemaal goed meevalt.

Aan alle studenten, alvast veel succes met de examens!